Athene / Vervoer in Athene

Vervoer & Metro in Athene

Alle info over toeristenbussen, metro en vervoer in Athene

Vervoer Athene

Alle info over bussen, metro, hop on hop off bussen en vervoersmogelijkheden in het centrum van Athene.

Transport in Athene

Het handige aan een stedentrip Athene is dat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen, waardoor u maar zelden gebruik hoeft te maken van het openbaar vervoer. De enige locatie die te ver buiten het stadscentrum ligt is de havenplaats Piraeus en de andere reden dat u mogelijk het metronetwerk wilt gebruiken is voor het vervoer vanaf de luchthaven. Grote kans dat u de rest van uw stedentrip het openbaar vervoer links laat liggen of hooguit voor sightseeing gebruik zult maken van de hop-on hop-off bussen.

Metro AtheneDe Metro van Athene
hop on hop off bus in AtheneDe hop on hop off bus in Athene

1. Metro van Athene

Het metronetwerk van Athene bestaat uit 3 metrolijnen. Wanneer u een hotel heeft in het centrum van Athene ligt uw hotel waarschijnlijk in de buurt van metrostation 'Monastiraki', 'Syntagma' of 'Akropoli'. De metro's rijden elke 5 tot 10 minuten. In hoofdlijnen rijdt de metro 's morgens vanaf 5.30 uur tot 00.00 uur doordeweeks en tot ongeveer 1.30 uur in het weekend. Het exacte tijdschema ziet u in dit overzicht.

  • Metrotickets zijn te koop bij de automaten (of bij sommige metrostations ook een ticket office)
  • Vergeet je ticket niet af te stempelen voordat je de metro instapt!
  • Een enkel ticket voor maximaal 90 minuten reizen kost 1,20 €
  • Een dagticket kost 4,10 €, een 5-dagen ticket 8,20 € (meer info tarieven)
  • Van en naar het vliegveld moet u een speciaal metroticket kopen van 9,00 €
metro Athene

2. Handig: Athens Travel Card

Handig: Sinds kort is er een heel handig openbaar vervoer product op de markt, de Athens Travel Card. Met deze kaart heeft u het volgende vervoer inclusief:

  • Privé-taxi vanaf de luchthaven in Athene naar uw accommodatie (enkele reis), waarbij de chauffeur u met een naambordje zal opwachten op de luchthaven.
  • Optioneel: Athene OV-kaart voor 3 dagen (EMT metro, bus en tram). Deze zult u vervolgens in de taxi van uw chauffeur ontvangen.
  • Meer info en reserveren.

3. Van en naar vliegveld Athene?

U heeft een aantal mogelijkheden om van het vliegveld naar het centrum van Athene te gaan, namelijk per metro, taxi of pendelbus. In dit artikel vertellen wij u alles over de mogelijkheden tussen de luchthaven en het centrum.

4. Hop on hop off bussen

Zoals in elke toeristische stad zult u ook in Athene de toeristische hop on hop off bussen niet missen. Bij aanschaf van uw ticket is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende aanbieders (de blauwe 'Sights of Athens' en de rode 'CitySightseeing' bussen) zijn, waarbij per maatschappij ook nog eens verschillende routes worden gereden:

  • Sights of Athens (blauwe bussen): Met een ticket reist u 1 dag onbeperkt met 4 verschillende lijnen, namelijk: Athene (oranje lijn, langs bezienswaardigheden in het centrum), Piraeus (blauwe lijn, naar havenplaats Piraeus), Glyfada (gele lijn, langs de Atheense Rivièra) en Vouliagmeni (groene lijn, langs o.a. de stranden). Van beide aanbieders is dit de goedkoopste: een ticket kost slechts 13 euro en een familieticket 32 euro (meer info en tickets).
  • CitySightseeing (rode bussen): Een ticket voor 1 dag rode hop-on hop-off bussen kost 20 euro. Hierbij kunt u gebruik maken van 3 verschillende lijnen, namelijk de Athene-route langs de meeste bezienswaardigheden, de Piraeus-route richting de havens en cruiseterminals en de Beach & Riviera-route (meer info en tickets).

Vervoer in Athene
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."