Athene / Bezienswaardigheden / Akropolis & Parthenon

Akropolis Athene (Parthenon)

Tips en tickets Akropolis en Parthenon in Athene bezoeken

Akropolis Athene

De Akropolis is de centrale heuvel in Athene, Griekenland. Alle info, tours en tickets voor het bezoeken van de Acropolis rots met de Parthenon tempel.

Akropolis Tickets & Tours (Incl. Parthenon)

Locatie Vanaf Metrostation "Acropolis" of het Akropolismuseum loopt u in 750 meter via Dionysiou Areopagitou street naar de ingang van de Akropolis. Komt u vanuit het Monastiráki-plein in het centrum van Athene? Dan is het via de Romeinse Agora ongeveer 800 meter heuvelop lopen naar de ingang aan de straat Theorias.
Tickets

Let op: In hoogseizoen kunnen wachtrijen bij de Akropolis enorm zijn, dit kunt u makkelijk voorkomen. Aangezien de meeste bezoekers ook andere archeologische locaties gaan bezoeken in Athene is het meestal voordeliger om handige combitickets aan te schaffen. Uw 4 opties voor Akropolis tickets:

1. Alleen Akropolis bezoeken
  • Tickets, alleen Akropolis bezoeken, laagseizoen € 13 en hoogseizoen € 23 (Akropolis tickets reserveren)
  • Gratis entree EU-burgers tot 25 jaar en 65+ (alleen aan de kassa te verkrijgen)
1. Akropolis Tickets boeken

Aanrader: 2. Combitickets Akropolis + 6 archeologische gebieden
  • Combitickets, vanaf € 33 (tickets online reserveren)
  • Inbegrepen: Tickets Akropolis + Oude Agora + Romeinse Agora + Olympieion + Kerameikos + Bibliotheek van Hadrianus + Lyceum van Aristoteles
2. Combitickets reserveren

3. Athens Pass
  • De populaire Athens Pass bevat bovenstaand combiticket voor 7 archeologische locaties plus entree voor het Akropolismuseum (meer informatie)
3. Athens Pass

4. Rondleiding met gids: Wilt u het archeologische gebied van de Akropolis meer tot de verbeelding laten spreken? Dan kan het leuk zijn om een rondleiding met een gids te doen. Via deze aanbieder is het zelfs mogelijk een rondleiding met een gids te boeken. Enkele aanbieders van Akropolis tours:

4. rondleiding boeken
Tijden Dagelijks geopend:
  • Zomers 8:00 - 18:30 uur
  • Winters 8:00 - 17:00 uur
  • Gesloten: 1 januari, 25 maart, Paaszondag, 1 mei, 25 en 26 december

Akropolis, de rots in Athene

De Akropolis is een rots van maar liefs 156 meter in het midden van de stad Athene. Akropolis betekent dan ook toepasselijk ‘het hoogste punt’. Deze rots is zo hoog dat je hem al van ver kunt bekijken. De rots heeft een platte bovenkant en heeft veel steile hellingen. De Akropolis is een van de bekendste en populairste bezienswaardigheden in Athene. Op deze berg zijn een aantal bekende gebouwen te vinden die je kunt bezoeken. De Akropolis was een belangrijk gebied voor de beschermgodin Athena. De Oude Athenatempel was dan ook aan haar gewijd. Tijdens de oorlog met de Perzen werd een groot deel aan de Akropolis vernield. Na de oorlog begon het herbouwen al snel. Belangrijk staatsman Perikles kwam met de plannen, die uitgevoerd werden door beeldhouwer Phidias. Ieder monument op de heuvel is een ode aan een god of godin.

Wat is er te zien op het heilige Akropolis terrein?

Op het Akropolis terrein zijn er verschillende gebouwen en monumenten die je kunt bezoeken:

1. Parthenon

Het Parthenon is het grootste gebouw op de Akropolis. Veel mensen zien het Parthenon ook als het meest indrukwekkende gebouw. Dit gebouw is gewijd aan de godin Pallas Athena. Deze tempel had als doel om te laten zien hoe gewijd en bekwaam de Grieken waren als het aankwam op kunst en architectuur. De architect Phidias heeft in dit hele gebouw de verhouding 4:9 aangehouden. Dit was het eerste gebouw dat werd gebouwd na de oorlog. Het stond dus symbool voor de democratie en hegemonie in Athene. In het Parthenon waren dan ook veel versieringen en schilderingen te vinden. Tegenwoordig zijn deze niet meer te vinden in het gebouw zelf. Je kunt ze bezichtigen in het Akropolismuseum en in het British Museum in Londen.

ParthenonHet Parthenon, de grootste tempel op de Akropolis
AkropolisDe Akropolis heuvel is vanuit heel Athene te zien

2. Propyleeën

Propyleeën is een term uit de klassieke oudheid de staat voor een monumentale ingang van een gebouwencomplex of heilig gebied. De Propyleeën zijn dan ook de ingangspoort van de Akropolis. Deze ingang is dan ook gewijd aan goden die toegangspoorten beschermden. De Propyleeën bestaan uit kolommen die verdeeld zijn over twee galerijen. Via deze galerijen konden bezoekers naar binnen komen. De Propyleeën zijn aan de westkant gevestigd en de ingang is altijd al bij de westkant geweest.

3. Tempel van Nikè

De Tempel van Nike is gebouwd in de eer van godin Nikè. Godin Nikè is namelijk de godin van de overwinning. Dit gebouw is dan ook gebouwd nadat de Grieken de Perzen hadden verslag in de oorlog en het gebouw dat eerst op deze plek stond, vernietigd was. Deze tempel is gebouwd in de ionische stijl met in totaal acht zuilen. Bij de voorste muur kun je ook nog een aantal pilasters vinden die daar neergezet zijn als versiering. De meest bijzondere onderdelen van deze tempel zijn waarschijnlijk de friezen. Hier wordt namelijk de oorlog tussen de Grieken en de Perzen afgebeeld. Aan de andere kant zijn de goden Athene en Zeus te zien. In deze tijd was het erg ongebruikelijk om zulke afbeeldingen tentoon te stellen op friezen.

Akropolis toegangPropylon, de plek waar u het Akropolis terrein binnen gaat
Tempel van NikeDe Tempel van Nike

4. Erechtheion

Het Erechtheion is vernoemd naar de koning Erechtheus. Dit gebouw is een van de belangrijkste heiligdommen van de Akropolis, ookal is dit niet het grootste gebouw. De oorspronkelijke tempel is te vinden in het hoofdgebouw. Dit gebouw bestaat uit twee verschillende ruimtes. Een ruimte was gewijd aan een beeld van Athena Polias en de andere ruimte was gewijd aan koning Erechtheus en de god Poseidon.

In de noordelijke hal zijn een bibliotheek en derde ruimte te vinden. Ook bevindt hier zich het Pandroseion, een ommuurd heiligdom. Hier vind je een olijfboom die door Athena geschonken was, een altaar voor god Zeus en het graf van Cecrops. De zuidelijke hal bestaat uit zes zuilen die de vorm hebben van de figuren van vrouwen.

Akropolis ticketsHet Erechteion
Tickets AkropolisBeelden van het Erechteion

Overige bezienswaardigheden Akropolis

Op en rondom de Acropolis zijn in totaal meer dan 20 gebouwen en monumenten te vinden. Zo vind je er verder een standbeeld van Athena Promachos (4) en de oude Athenatempel (2). Athena werd gezien als de beschermer van de stad en is een van de belangrijkste godinnen die vereerd wordt in de Akropolis. Ook vind je op de Akropolis het Eleusinion (7). Deze tempel is gewijd aan de godin Demeter en haar dochter Persephone.

Tickets AkropolisBron: Wikipedia - Madmedea

1 = Parthenon, 2 = Oude Athenetempel, 3 = Erechtheion, 4 = Standbeeld van Athena Promachos, 5 = Propyleeën, 6 = Tempel van Nikè, 7 = Eleusinion, 8 = Heiligdom van Artemis Brauronia, 9 = Chalkotheke, 10 = Pandroseion, 11 = Arrephorion, 12 = Altaar van Athena Polias, 13 = Heiligdom van Zeus Polieus, 14 = Heiligdom van Pandion, 15 = Odeion van Herodes Atticus, 16 = Stoa van Eumenes, 17 = Asklepieion, 18 = Dionysustheater 19 = Odeion van Perikles, 20 = Tempel van Dionysos, 21 = Aglaureion

Wat is er te zien vlakbij het Akropolis terrein?

Onderweg naar de ingang van de Akropolis of wanneer u vanaf het Akropolisterrein naar beneden kijkt ziet u een aantal bijzondere overblijfselen van belangrijke gebouwen die grenzen aan het terrein van de Akropolis:

Odeion van Herodes Atticus

Het Odeion van Herodes Atticus is een theatergebouw dat gebouwd is in opdracht van Herodes Atticus. Dit was een machtige en rijke man in Griekenland die het liet bouwen voor zijn overleden vrouw. Het gebouw heeft een vorm van een halve cirkel waar ongeveer vijfduizend mensen plaats kunnen nemen. Toen het gebouwd werd, had dit theater een dak en was het dus een volledig overdekt theater. Tegenwoordig zit er geen dak meer op en zijn ook veel van de muren verdwenen. Het theater werd oorspronkelijk gebruikt voor muziekuitvoeringen. Sinds de jaren 70 vinden er weer voorstellingen plaats met publiek. Tegenwoordig kun je hier concerten, opera’s, dansvoorstellingen en Griekse tragedies bijwonen.

Dionysustheater

Het Dionysustheater is aan de zuidelijke kant van de Akropolis te vinden en is goed te zien wanneer u van het Akropolisterrein naar beneden kijkt. Dit is het oudste theater in heel Europa. Hier is ook de kunstvorm van de Griekse tragedie ontstaan. De oude Grieken stelden de feestdag de Dionysia in. Tijdens deze feestdag werd de god Dionysus vereerd. Dit werd gedaan door middel van theatervoorstellingen. Deze werden eerst in het centrum gehouden, maar door het groeiende publiek werden de theatervoorstellingen verplaatst naar de Akropolis. Het publiek nam eerst plaats aan het begin van de rots op de grond of op banken. Daarna werden stenen zitplaatsen gebouwd die de basis vormde voor het theater.

Theater van DionysosHet Theater van Dionysos vanaf de Akropolis gezien
Odeion van Herodes AtticusHet Odeion van Herodes Atticus bij l'Acropole

Tempel van Dionysus

Aan de voet van de Akropolis vind je ook de tempel van Dionysus. Deze tempel bestaat eigenlijk uit een oude en nieuwe tempel. De oude tempel is gebouwd voor een houten beeld van Dionysus. Bij deze oude tempel vonden eerst ook de theatervoorstellingen plaatst tijdens de feestdag Dionysia. Toen deze voorstellingen verplaatst werden naar het Dionysustheater, werd er een nieuwe tempel voor Dionysus gebouwd.

Areopagus

Ten noordwesten van de Akropolis is de Areopagus gevestigd. Dit is een rots van 115 meter hoog. Pagus is dan ook het Griekse woord voor grote rots. Op deze rots was de belangrijkste rechterlijke instelling van Athene gevestigd. Tegenwoordig heet deze nog steeds ‘Areios Pagos’, maar is wel verplaatst naar een andere locatie. Deze rechterlijke instelling had als doel om ervoor te zorgen dat alle wetten nageleefd werden. Een legende vertelt dat de god Ares hier veroordeeld werd voor de moord op de zoon van Poseidon. Ook zou Orestes, een ander figuur uit de Griekse mythologie, hier berecht zijn voor het doden van zijn moeder.

AeropagusAeropagus, de rots vlakbij de Akropolis
Akropolis bezienswaardighedenUitzicht over Athene vanaf Aeropagus

Video: Reconstructie Akropolis

Waar ligt de Akropolis in Athene?

FAQ Akropolis en Panthenon bezoeken

Is de Akropolis gratis te bezoeken?

Nee, zonder tickets kunt u helaas alleen de Akropolis van een afstand aanschouwen. Om het archeologische gebied bovenop de Akropolis te bezoeken dient u tickets te kopen waarmee u o.a. het Parthenon en het Erechtheion tempels mag bezoeken. Meer info over Akropolis tickets.

Wat zijn de highlights in Athene?

De belangrijke bezienswaardigheid van Athene is de Akropolis, de centrale heuvel met de kenmerkende Parthenon tempel. Verder liggen in het centrum van Athene verschillende archeologische opgravingen zoals de Tempel van de Olympische Zeus, de Romeinse Agora en de Oude Agora. De gebieden Pláka en Monastiráki zijn door toeristen veel bezochte wijken en museumliefhebbers kunnen het Akropolismuseum en het Nationaal Archeologisch Museum bezoeken. Lees meer over de Top 20 bezienswaardigheden in Athene.

Is de Akropolis inbegrepen in de Athens Pass?

Jazeker, deze populaire stadspas bevat zowel toegang tot de Akropolis, zes andere archeologische lokaties zoals de Agora en Tempel van Zeus en verder toegang tot het Akropolismuseum. In dit artikel leest u alles over de Athens Pass.

Akropolis Athene
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."