Athene / Bezienswaardigheden / Syntagmaplein

Syntagmaplein Athene

Plein met parlementsgebouw en traditionele wachters

Syntagmaplein Athene

Het Syntagmaplein is het grote centrale plein van Athene met aangrenzend het parlementsgebouw waar traditionele wachters het Graf van de Onbekende Soldaat bewaken.

Syntagmaplein

Het Syntagmaplein (of Platía Syntágmatos) is het grootste plein in het moderne deel van de stad Athene. Het is hier vaak ontzettend druk omdat het een bekend verkeersplein is waar grote wegen elkaar kruisen en veel bussen en trams hier beginnen en eindigen. Het is daarnaast ook een belangrijk plein voor de politiek in Griekenland. Het parlementsgebouw is hier namelijk gevestigd. Er zijn daarom ook vaak demonstraties op dit plein.

Het plein werd in 1834 aangelegd toen koning Otto het nieuwe Koninklijk Paleis liet bouwen. Nadat er een paar keer brand uitbrak in het paleis, was het niet meer geschikt als woning voor de koningen. Dit paleis werd daarna aangewezen als parlementsgebouw na de werkzaamheden. Door opgravingen is gebleken dat op dit plein vroeger een begraafplaats gevestigd was.

Parlementsgebouw SyntagmapleinHet Parlementsgebouw van Griekenland
Syntagmaplein AtheneVanaf het Syntagmaplein begint de drukke winkelstraat

Graf van de Onbekende Soldaat

Aan de voorkant van het gebouw is het 'Graf van de Onbekende Soldaat' te vinden. Dit graf staat symbool voor alle Griekse soldaten die zijn overleden tijdens oorlogen en conflicten. Hier worden ook alle herdenkingen gedaan. Hier wordt de wacht gehouden door de zogeheten Evzonen. Dit zijn soldaten die een traditioneel uniform dragen. Ieder uur is er een wisseling van de wacht. Dit trekt altijd veel bezoekers aan. De meest spectaculaire wisseling van de wacht is iedere zondag om 11 uur. Er worden dan nieuwe kransen bij het graf neergelegd.

Het metrostation bij het Syntagmaplein is misschien wel de meest bijzondere in heel Athene. Hier kun je namelijk opgravingen en vondsten bekijken die gevonden zijn tijdens de bouw van het plein. Deze vondsten worden in vitrines in het metrostation tentoongesteld.

Wachters SyntagmapleinWisseling van de wacht op het Syntagmaplein in Athene
Graf van de Onbekende Soldaat AtheneEen wachter bij het Graf van de Onbekende Soldaat

Waar ligt het Syntagmaplein?

Platía Syntágmatos
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."