Athene / Bezienswaardigheden / Panatheens stadion

Panatheens stadion Athene

Stadion Panathinaiko gebruikt bij de Olympische spelen in 1896

Panatheens stadion Athene

Stadion Panathinaiko is het Panatheens en Olympisch stadion in Athene welke gebruikt werd bij de de Olympische spelen in 1896.

Info Stadion Panathinaiko

Adres Vasileos Konstantinou Avenue (tegenover het standbeeld van Myron Discobolus). Dichtsbijzijnde metrostation is Syntagma, vanwaar u door de Nationale tuin wandelt en na 600 meter aankomt bij het stadion.
Entree
  • Standaard tickets 5 €
  • Studenten en 65+ 2,50 €
  • Onder 6 jaar gratis entree
Openingstijden
  • Maart - oktober: 08:00 – 19:00 uur
  • November - februari: 08:00 – 17:00 uur
Website panathenaicstadium.gr

Panatheens stadion

Het Panatheens stadion, ook wel Stadion Panathinaiko genoemd, werd gebruikt als het Olympisch stadion tijdens de Olympische spelen in 1896. Dit waren de eerste moderne Olympische spelen. Het stadion is echter niet speciaal gebouwd voor deze Olympische spelen. Op dezelfde plaats stond namelijk in 330 voor Christus een stadion waar de Panatheense spelen werden gehouden. Dit was een kleinere variant van de Olympische spelen die in Athene werd georganiseerd.

Stadion PanathinaikoStadion Panathinaiko, het Olympisch stadion in Athene
olympisch stadion atheneIn het Panatheense stadion van Athene

In 1895 is het stadion herbouwd zodat het geschikt was voor de moderne Olympische spelen die het volgende jaar zouden plaatsvinden. Het Olympisch stadion is ontworpen door de architecten Ernst Ziller en Anastasios Metaxas. Bij het stadion vind je ook een standbeeld van Yioryios Averof. Hij heeft een groot deel van het dure marmer bekostigd waar het gebouw van gemaakt is. In het stadion kunnen wel 80.000 toeschouwers plaatsvinden. Voor de renovatie was dit ongeveer 50.000. Het is een redelijk modern gebouw ten opzichte van de vele oude gebouwen en resten die je vindt in Athene.

Het Panatheens stadion kan tegenwoordig niet meer gebruikt worden voor alle sporten die tegenwoordig gespeeld worden. De voetbalclub speelt bijvoorbeeld niet in dit smalle stadion, maar in het modernere Olympische stadion die gebouwd is voor de Olympische spelen in 2004. Het Panatheens stadion wordt nog wel gebruikt. Het was bijvoorbeeld de finishplaats en de openingsplaats voor atletiek kampioenschappen. Tijdens de Olympische spelen in Athene in 2004 vond hier ook het boogschietenplaats en was het de finish van de marathon. Tegenwoordig wordt het Panatheens stadion alleen gebruikt als bezienswaardigheid en vinden er geen sportwedstrijden meer plaats.

Leuke activiteiten in en rond Stadion Panathinaiko


Waar ligt het Olympisch stadion in Athene?

Panathenaic Stadium
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."