Athene / Bezienswaardigheden / Monastiráki

Monastiráki wijk Athene

Bezoek de wijk rond het Monastiráki plein in Athene

Monastiraki

Het Monastirákiplein is een levendig plein dat centraal in de wijk Monastiráki van Athene ligt en is o.a. bekend van de vlooienmarkt op zondag.

Monastirákiplein

Het Monastirákiplein is een plein dat centraal in de wijk Monastiráki ligt. Dit plein ligt in het oosten van het centrum van Athene. Het is een levendig plein waar genoeg te zien en beleven is.

Wat te zien op het plein?

Op het plein is de Panagia Pantánassa kerk te vinden. Deze kerk is gebouwd als onderdeel van een nonnenklooster dat eerst op de locatie van dit plein stond. De naam Monastiráki betekent dan ook klein klooster. Het is een kerk met een koepel en veel versieringen in de binnenkant. Op dit plein bevindt zich ook de Tzisdarakis moskee. Deze moskee werd gebouwd in de tijd van het Ottomaanse rijk. Daarna is de moskee veranderd in een museum en is het geen religieuze plaats meer. Er zijn ook verschillende winkels onder de oude moskee te vinden.

Monastiraki-plein AtheneDe Tzisdarakis moskee op het Monastiraki-plein
MonastirakiDe Grieks-Orthodoxe kerk van Panagia Pantánasa op het plein

📌 Tip: Een erg leuke activiteit in de omgeving van het Monasiráki-plein is deze originele Griekse foodtour, waarbij je vier uur lang typisch Griekse producten gaat proeven zoals koulóuria en loukoumades. Tijdens de tour zul je ook verschillende speciaalzaken gaat bezoeken (meer info en reserveren).

Boek uw tour

Elke zondag is er een vlooienmarkt waar je vaak voor een goedkope prijs allerlei items kopen. Hier vind je alles van kleding, boeken, accessoires en antiek. Het is vaak druk op deze markt en je moet goed zoeken voordat je een pareltje vindt. Op het plein van Monastiraki zijn er verder nog veel meer leuke winkeltjes en terrasjes te vinden. Het is centraal gelegen en er is ook een handig metrostation.

Plein AtheneVanaf de dakterrassen rond het plein heb je prachtig uitzicht
vlooienmarkt AtheneDe vlooienmarkt is elke zondag op het Monastiraki plein

Historische bezienswaardigheden in de wijk

In de buurt van het Monastirákiplein vind je verschillende archeologische locaties zoals de Bibliotheek van Hadrianus. Het gebouw is vernoemd naar keizer Hadrianus die ook de opdracht gaf voor de bouw van de bibliotheek. In 267 werd de bibliotheek beschadigd tijdens een inval. Het gebouw is nooit volledig gerestaureerd.

Iets verderop bij de Oude Agora vind je ook de Stoa van Attalus. Dit opvallende gebouw is gebouwd in opdracht van koning Attalus II. Deze koning liet de stoa bouwen als een bedank aan de stad Athene, omdat hij daar een opleiding had kunnen volgen. In de Stoa van Attalus vind je tegenwoordig het Agoramuseum.

📌 Tip: Gaat u meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, Bibliotheek van Hadrianus of de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

Meer info Athens Pass
Bibliotheek van Hadrianus AtheneDe Bibliotheek van Hadrianus
Stoa van AttalusDe Stoa van Attalus van de Oude Agora

Ten oosten van de Oude Agora ligt ook de Romeinse Agora. De Romeinse Agora was vroeger omringd door een muur en bevatte een plein met stoa en verschillende winkels en handelsplaatsen. Net buiten deze poort is de Toren van de winden te vinden. Deze toren gaf in het oude Athene de tijd en de windrichting aan.

Romeinse Agora van AtheneDe Romeinse Agora van Athene
Toren van de Winden AtheneDe Toren van de Winden naast het Romeinse Agora

Wat is er verder te zien in de wijk?

In de omgeving van deze wijk is nog veel meer te zien. Combineer je bezoek van het Monastirákiplein bijvoorbeeld met een bezoekje aan de Grote Metropolitaan. Dit is een Grieks Byzantijnse kathedraal en tevens de grootste kerk van Athene. Aan deze kerk hebben drie architecten gewerkt en de bouw heeft meer dan 20 jaar geduurd. Dit verklaart ook waarom de binnenkant van deze kerk bestaat uit verschillende stijlen. Aan het Mitrópolisplein staat de Kleine Metropolitaan, een bijzonder klein kerkje die mogelijk de kleinste kerk ter wereld is.

Grote MetropolitaanDe Grote Metropolitaan (Mitropoleos)
Monastiraki bezienswaardighedenDe Kleine Metropolitaan (Panagia Gorgoepikoos)

Je kunt het beste gaan winkelen in de Ermou straat. Dit is namelijk de bekendste winkelstraat in Athene. Deze straat is wel 700 meter lang en er zijn zowel dure als goedkopere winkels te vinden. Wanneer je op de Ermou bent, is het zeker de moeite waard om de kerk Panagia Kapnikarea te bezoeken. Deze kerk is gewijd aan Heilige Maria en is gebouwd rond 1050 en wordt vaak de mooiste kerk in Athene genoemd. Verder is er in de buurt ook het Museum of Illusions te vinden. In dit museum kun je allerlei optische illusies bekijken. Dit is een leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen.

Winkelstraat AtheneErmou, de winkelstraat tussen Monastiráki plein het Syntagmaplein
Monastiraki GriekenlandPanagia Kapnikarea, misschien wel de mooiste kerk in Athene

Waar ligt het Monastiráki plein in Athene?

Monastiraki plein
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."