Athene / Bezienswaardigheden / Museum

12x Museum in Athene

Een overzicht van de beste musea in Athene Griekenland

museum Athene

Athene is een stad met vele musea, zoals het bekende Akropolismuseum. Een overzicht van de 12 meest bezochte musea in Athene:

Athene is een prachtige museumstad

Athene barst van de musea door de rijke geschiedenis. Bij een tripje naar Athene kun je niet alle musea bezoeken en zul je dus een paar keuzes moeten maken. De meest populaire musea zijn het Akropolismuseum en het Nationaal Archeologisch Museum. In dit artikel staan 10 andere musea verder uitgelicht. De eerste vier musea liggen aan de zogeheten ‘Museumstraat’ oftewel 'Vasilissis Sofias Avenue'. Je kunt een bezoekje aan deze musea dus makkelijk met elkaar combineren.

1. Byzantijns Museum

Dit Byzantijns en Christelijk Museum is één van de belangrijkste musea in de wereld over Byzantijnse kunst. Je vindt hier zeldzame objecten, beelden, schriften en schilderijen uit de byzantijnse tijd. Deze kunstwerken komen niet alleen uit Griekenland, maar komen van over de hele wereld. Dit museum is gebouwd in 1914, maar is in 2004 helemaal gerenoveerd. Het museum is gelegen in een grote villa.

 • Locatie: 22 Vasilissis Sofias Avenue Athene
 • Entree: 4 euro
 • Openingstijden: Maandag: 8:30 - 15:30 uur, Dinsdag: gesloten, Woensdag t/m zondag: 8:30 - 15:30 uur
 • Website

 

2. Benaki Museum

Musea AtheneHet Benaki Museum van Athene
Benaki museum AtheneIn het Benaki treft u o.a. Oosterse kunst

Het Benaki museum is vernoemd naar Emmanuel Benaki en is opgericht door zijn zoon. Het 'Museum van Griekse cultuur' is gelegen in één van villa’s van de Benaki familie. Dit is een uniek museum aangezien het kunst van de prehistorie tot aan de moderne tijden tentoonstelt. Het museum heeft dus niet een specifieke specialisatie. Deze locatie van het museum focust zich vooral op de Griekse geschiedenis. Andere locaties van het museum in Athene hebben een focus op bijvoorbeeld de invloed van islamitische kunst.

 • Locatie: 1 Koumbari St. & Vasilissis Sofias Avenue Athene
 • Entree: 12 euro (tickets reserveren)
 • Openingstijden: Ma/Wo/Vr/Za 10:00 - 18:00 uur, dinsdag gesloten, donderdag 10:00 - 24:00 uur en zondag 10:00 - 16:00 uur
 • Website

 

3. Museum van Cycladische Kunst

Het museum van Cycladische kunt is opgericht om de grote collectie van de familie Goulandris tentoon te stellen. Deze collectie bevat vooral Cycladische kunst. Dit is kunst afkomstig uit de Cycladen, een eilandengroep. Kenmerkend voor deze kunst zijn de typerende Cycladen idolen. Dit zijn meestal kleine beeldjes die goden of idolen afbeelden. Deze worden gemaakt van marmer en hebben vooral vrouwelijke kenmerken. Deze kunst werd gemaakt tot 1100 voor Christus, voordat de kunstvorm werd verdreven door andere invloeden.

 • Locatie: Neophytou Douka 4
 • Entree: 8 euro (tickets reserveren)
 • Openingstijden: Ma/Wo/Vr/Za: 10:00 - 17:00 uur, donderdag: 10:00 - 20:00 uur, zondag: 11:00 - 17:00 en dinsdags gesloten
 • Website

 

4. War Museum

Musea AtheneHet Warmuseum van Athene
museum AtheneHet Atheense oorlogsmuseum

Het War museum is in 1975 opgericht om allerlei objecten uit de oorlog tentoon te stellen. Dit is dé plek in Athene om meer te leren over het Griekse leger en de verschillende oorlogen. Er is namelijk geschiedenis te vinden van oorlogen van alle tijden in dit museum. Het museum heeft ook een modern theater waar regelmatig lezingen en presentaties gehouden worden. Het museum is opgedragen aan alle mensen die meegevochten hebben in Griekse oorlogen. Het gebouw heeft een modern uiterlijk waarbij de tweede etage groter en breder is dan de begane grond.

 • Locatie: Vasilissis Sofias Avenue en Rizari St 2-4
 • Entree: 6 euro
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00 uur
 • Website

5. Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology

Het Kotsanas museum is een van de nieuwste musea in Athene. Dit museum staat helemaal in het teken van oude technologie in Griekenland. Hier staan zowel originele objecten als namaakobjecten. Je kunt hier bijvoorbeeld een bekende klik van Plato vinden. Ook vind je hier een werkende replica van het bekende mechanisme van Antikythera. Dit wordt gezien als een van de oudste computers.

 • Locatie: Pindarou 6 (vlakbij het parlementsgebouw op het Syntagmaplein)
 • Entree: 5 euro (tickets reserveren)
 • Openingstijden: Winter: dagelijks van 9:00 - 17:00 uur en zomer: dagelijks van 10:00 - 18:00 uur
 • Website

6. Museum van de Oude Agora (Stoa van Attalus)

Stoa van AttalusDe Stoa van Attalus van de Oude Agora
Agoramuseum AtheneIn het complex bevindt zich nu het Agoramuseum

Het museum van de Oude Agora is te vinden in de Stoa van Attalus. De Agora was in het oude Griekenland het centrum van een stad waar markten en belangrijke gebouwen stonden. De Stoa van Attalus is een zuilengang die verbouwd is naar een museum dat in 1956 geopend werd. In dit museum worden vooral vondsten uit de Agora tentoongesteld. Op de begane grond vind je vooral grotere standbeelden en resten van bouwwerken.

Meer info Oude Agora

Tip: Gaat u meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, Bibliotheek van Hadrianus of het museum van de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

7. Museum of Illusions

Wil je even een break van de vele musea met oude kunst? Dan is het Museum of Illusions perfect. Dit museum is zowel erg leuk voor kinderen als volwassenen. Het staat namelijk helemaal in het teken van optische illusies. Dit is een vorm van gezichtsbedrog waarbij je hersenen iets op een andere manier interpreteren dan het eigenlijk is. Dot zorgt voor rare en aparte ervaringen. In dit museum is er bijvoorbeeld een omgekeerde kamer of een kamer met oneindig veel spiegels. Het is een museum waarbij je dus veel interactie hebt met de kunst.

 • Locatie: Ermou 119 (dit is de grote winkelstraat van Monastiráki)
 • Entree: Tickets 9 euro (tickets reserveren)
 • Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 11:00 – 21:00 uur en zaterdag/zondag: 10:00 – 22:00 uur

 

8. Hellenic Motor Museum

De echte autoliefhebber moet zeker een bezoekje brengen aan het Hellenic Motor Museum. Dit museum staat namelijk helemaal in het teken van auto’s. Het museum stelt ongeveer 100 auto’s per keer tentoon, maar de collectie wisselt regelmatig. Het museum is te vinden op de bovenste etages van het Athenian Capitol winkelcentrum. Het ligt ook dichtbij het Nationale Archeologische museum. In dit museum kun je ook plaats nemen in een Formule 1 simulatie, waarbij het net lijkt alsof je in een raceauto zit.

 • Locatie: Ioulianou 33 (vlakbij metrostation Victoria en het Nationaal Archeologisch Museum)
 • Entree: 10 euro (tickets reserveren)
 • Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 14:00 uur, zaterdag/zondag 11:00 - 18:00 uur en maandags gesloten

9. Kerameikos Museum

Archeologische plaatsen AtheneHet archeologische gebied van Kerameikos
KerameikosKerameikos, de oude begraafplaats

De begraafplaats van Kerameikos is een bekende plek in de wijk Kerameikos. Hier kun je ook een klein museum vinden. Rondom de begraafplaats worden namelijk veel opgravingen gedaan waar mooie vondsten opgegraven worden. Dit zijn vooral beeldjes, vazen en sculpturen. Deze worden tentoongesteld in het museum. Je kunt ook de begraafplaats bezoeken waar nog steeds opgravingen gedaan worden.

Meer info Kerameikos

Tip: Gaat u meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, het museum van Kerameikos of de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

10. Maria Callas Museum

Maria Callas Museum Athene
Maria Callas Museum Athens

Het allereerste museum van Maria Callas biedt een diepgaande verkenning van het leven en de illustere carrière van de legendarische sopraan, en nodigt bezoekers uit om zich in haar wereld te verdiepen en haar unieke vertolkingen van enkele van de meest iconische operarollen te ervaren. De tentoonstellingen van het museum omvatten een verscheidenheid aan media, waaronder gedetailleerde teksten, persoonlijke artefacten, boeiende video's en zeldzame audio-opnamen, die een veelzijdig perspectief bieden op de reis van Callas. Bezoekers kunnen haar begin volgen vanaf haar jeugd, haar vormingsjaren in Griekenland tot aan haar opkomst tot internationale bekendheid. Het museum belicht haar beroemdste rollen, haar glamoureuze en kosmopolitische levensstijl en haar levendige persoonlijkheid. De tentoonstelling werpt ook licht op haar kenmerkende persoonlijkheid, de cruciale momenten en invloedrijke mensen die haar leven vormgaven, en de blijvende impact die ze heeft achtergelaten op de wereld van de opera en daarbuiten. Het museum biedt een rijke, veelzijdige ervaring, waardoor bezoekers de diepte en breedte van Callas' opmerkelijke nalatenschap kunnen waarderen.

 • Locatie: Mitropoleos 44, 105 63, Athene
 • Entree: 10 euro
 • Openingstijden: Ap1 april – 31 oktober (dinsdag t/m zondag 10.00 - 20.00 uur en vrijdag 10.00 - 22.00 uur) / 1 november – 31 maart (dinsdag t/m zondag 10.00 - 18.00 uur en vrijdag 10.00 - 21.00 uur)
 • Website

11. Numismatisch Museum

Het Numismatisch Museum is een museum dat volledig gericht is op munten. Dit is dan ook een van de grootste muntencollecties in de hele wereld. Je vindt hier munten van 1400 voor Christus tot aan nu. Dit museum heeft naast munten ook collecties van postzegels en andere edelmetalen. In totaal heeft dit museum meer dan een half miljoen objecten die je kunt bekijken. Veel van de munten zijn erg zeldzaam en dus ook erg uniek. Het museum is gevestigd in het Iliou Melathron. Dit gebouw uit 1880 werd toendertijd gezien als een van de indrukwekkendste gebouwen in Athene. Het gebouw is gebouwd in de stijl van de Renaissance en het Neoclassicisme. Op de muren in het gebouw zie je daarom veel schilderingen en mozaïek. Zowel de collectie als het gebouw zelf valt hier dus te bewonderen.

 • Locatie: El. Venizelou 12 (vlakbij het Syntagmaplein)
 • Openingstijden: Woensdag t/m zondag 8:30 - 15:30 uur

 

12. Nog meer musea in Athene

Museum Athene
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."