Athene / Bezienswaardigheden / Archeologische locaties

6 Archeologische locaties Athene

Bezoek o.a. de Oude Agora, de Tempel van Zeus en Kerameikos

Archeologische locaties Athene

Overzicht voor het bezoeken van de verschillende archeologische locaties in Athene zoals de Oude Agora, de Tempel van de Olympische Zeus en Kerameikos.

Info Archeologische locaties Athene

Tickets

Let op: Wanneer u van plan bent enkele archeologische plekken te bezoeken is het veel voordeliger om dit combiticket voor alle 7 archeologische locaties (incl. de Akropolis) te kopen dan losse tickets aan te schaffen.

Combitickets (7 archeologische plekken)

Losse tickets

  • Akropolis € 23 (online tickets)
  • Oude Agora (incl. museum) € 10 (online tickets)
  • Romeinse Agora € 8
  • Bibliotheek van Hadrianus € 6
  • Tempel van de Olympische Zeus (Olympieion) € 8 (online tickets)
  • Kerameikos (incl. museum) € 8
  • Lyceum van Aristoteles € 4
Tijden
  • Winter 8:00 - 17:00 uur
  • Zomer 8:00 - 18:00 uur

Wandeling langs archeologische gebieden

Archeologische locaties in Athene zitten vol met een rijke geschiedenis. Tegenwoordig is niet alles meer intact, maar je kunt nog steeds gedeeltes van deze locaties bezoeken en bekijken. Uiteraard is het bekendste gebied de Akropolis. In dit artikel leest u over de 6 andere archeologische locaties die je in Athene kunt bezoeken met het speciale combinatieticket:

1. Oude Agora

De oude Agora vormde vroeger het centrum van de stad Athene. De oude Agora ligt dichtbij de Akropolis. In dit gebied kun je verschillende tempels en archeologische locaties bezoeken. De oude Agora diende vroeger als een verzamelplaats van de stad door de centrale ligging. Hier kon je dan ook de belangrijkste gebouwen vinden. Ook het bestuur van de stad was hier gevestigd. Op deze verzamelplaats waren ook regelmatig markten, bijeenkomsten en feesten. De oude Agora is ontstaan rond de 6e eeuw voor christus. Er werd toen een bronhuis en andere religieuze gebouwen gebouwd aan de westkust. De meeste van deze gebouwen werden verwoest tijdens de oorlog met de Perzen. Pas in de 5e eeuw werd de Agora herbouwd en uitgebreid met ook gebouwen aan de noordkant en zuidkant.

Tempel van Hephaistos AtheneDe Oude Agora met de Tempel van Hephaistos
Oude Agora AtheneDe Tempel van Hephaistos, hoogtepunt van de Agora in Athene

Tempel van Hephaistos

De Tempel van Hephaistos is een van de oudste gebouwen op de oude Agora die nog bijna helemaal intact gebleven is. Het gebouw is in een goede staat gebleven omdat deze een tijdje als kerk gebruikt is. Daarom zijn er ook graven en grafstenen te vinden. Dit gebouw is helemaal omringt door Dorische zuilen. Hier binnenin is een heilige ruimte te vinden waar beelden van goden stonden. Het hele gebouw is gemaakt van marmer. Op de metopen aan de buitenkant zijn de negen werken van Herakles en acht werken van Theseus te vinden. Aan de binnenkant van het gebouw is er een fries waarop een gevecht tussen Theseus en een zoon van Pallas te zien is.

Stoa van Attalus

Bij de Oude Agora vind je ook de Stoa van Attalus. Deze is gebouwd in opdracht van koning Attalus II. Deze koning liet de stoa bouwen als een bedank aan de stad Athene omdat hij daar een opleiding kon volgen. Een stoa is een langwerpig gebouw met aan beide kanten een zuilengang. De achterkant en zijkanten zijn afgedekt en de voorkant is open. Stoa’s werden vooral gebouwd op plekken zoals agora’s om mensen een afdak te bieden wanneer het erg warm was of als het regende. Tegenwoordig is het Agoramuseum te vinden in de Stoa van Attalus.

Tip: Gaat u meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, Bibliotheek van Hadrianus of de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

Stoa van AttalusDe Stoa van Attalus van de Oude Agora
Agoramuseum AtheneIn het complex bevindt zich nu het Agoramuseum

2. Romeinse Agora

De Romeinse agora werd aangelegd rond 11 voor Christus. Dit terrein werd eerder al gebruikt als een handelsterrein, maar werd rond die tijd een afgescheiden agora. De Romeinse agora is gebouwd ten oosten van de oude Agora. De Romeinse Agora is gebouwd met behulp van donaties van onder andere Julius Caesar en Augustus.

De Romeinse agora was omringd door een muur en bevatte een plein met stoa en verschillende winkels en handelsplaatsen. De agora had twee ingangspoorten. In het westen was de poort van Athena Archegetis. In het oosten was de Propylos. Net buiten deze poort is de Toren van de Winden te vinden. Deze toren gaf in het oude Athene de tijd en de windrichting aan. De toren was namelijk precies gericht naar het noorden, waardoor mensen de tijd konden aflezen door middel van de schaduwen op het gebouw. Ook was er een grote waterklok binnen in de toren te vinden. Het gebouw bestaat uit acht kanten en op iedere kant is er een van de goden van de wind afgebeeld. Deze goden zijn afgebeeld in de richting van de wind die zij representeren.

Romeinse Agora van AtheneDe Romeinse Agora van Athene
Toren van de Winden AtheneDe aangrenzende Toren van de Winden

3. Bibliotheek van Hadrianus

De Bibliotheek van Hadrianus is ten noorden van de Romeinse Agora te vinden. Dit gebouwencomplex werd rond 131 gebouwd. Het gebouw is vernoemd naar keizer Hadrianus die ook de opdracht gaf voor de bouw van de bibliotheek. Ondanks de naam van dit gebouw, was het veel meer dan alleen een bibliotheek. Er waren namelijk meerdere gebouwen die allemaal een andere functie hadden. Het complex was ommuurd en bestond uit verschillende ruimtes en zuilengalerijen. In de zuilengalerijen werden verschillende kunstwerken en schilderijen vertoond. In het westen was de toegangspoort van het complex. In het oosten waren de bibliotheekruimtes te vinden. Hier werden papyrusrollen en andere geschreven documenten bewaard en deze ruimtes werden ook gebruikt om te lezen. In andere kamers werd ook lesgegeven. In het midden van het complex waren tuinen en vijvers te vinden.

In 267 werd de bibliotheek beschadigd tijdens een inval. Het gebouw is nooit volledig gerestaureerd. Door de jaren geen zijn er verschillende gebouwen toegevoegd aan de ruimte rondom de bibliotheek. Ongeveer 50 jaar geleden werd de westelijke muur bij de bibliotheek gerestaureerd en werden er plannen gemaakt om de rest van het complex opnieuw te bouwen.

Bibliotheek van HadrianusDe Bibliotheek van Hadrianus
Bibliotheek van Hadrianus AtheneDe Bibliotheek van Hadrianus

4. Tempel van de Olympische Zeus (Olympieion)

Het Olympieion was in Athene de grootste tempel. Deze was gewijd aan de god Zeus en wordt daarom ook wel de Tempel van de Olympische Zeus genoemd. Deze tempel is te vinden in het zuiden van Athene. Op de plek van deze tempel werden al lang verschillende goden vereerd. In 515 voor Christus begon de bouw van deze tempel, maar hij werd uiteindelijk pas in het jaar 125 afgemaakt in opdracht van keizer Hadrianus.

De tempel werd gebouwd op vierkante stenen en had wel 104 zuilen van 17 meter hoog. Tegenwoordig staan er nog maar 16 zuilen die je kunt bezichtigen. Dichtbij deze tempel vind je ook de Nationale Tuinen van Athene. In deze tuinen kun je ook het Zappeion bezichtigen. Het Zappeion is een gebouw dat speciaal gemaakt is voor de Olympische spelen. Tijdens de Olympische spelen in 1896 werd het gebruikt als een schermhal. Tien jaar later diende het gebouw als het Olympisch dorp. Het was een van de eerste gebouwen die speciaal ontworpen was voor de moderne Olympische spelen.

Tip: Gaat u meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, de Tempel van Zeus of de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

Je kunt het bezoek aan het Olympieion ook combineren met een bezoek aan de Poort van Hadrianus die er dichtbij in de buurt ligt. Deze poort was vroeger de ingang van het oude Athene naar het nieuwe Athene. Hadrianus liet deze poort bouwen om het verschil tussen de stadsdelen aan te geven. Aan beide kanten zijn ook inscripties te vinden in het Grieks de aangeven aan welke kant van de stad je bent. Verder zijn beide kanten van de poort zo goed als identiek.

Tempel van Zeus AtheneDe Tempel van Zeus (Olympieion)
Poort van HadrianusDe Poort van Hadrianus

5. Kerameikos

Kerameikos is een wijk in Athene. Deze wijk was vroeger een belangrijk gebied voor pottenbakkers. Er was namelijk een beek met water aanwezig en de locatie was goed afgezet. De wijk is dan ook vernoemd naar de zoon van Dionysus en Ariadne: Keramos. Hij was de beschermgod van pottenbakkers. Het woord ‘keramiek’ komt hier oorspronkelijk vandaan.

Tijdens de Perzische oorlog werd de muur van Themistocles gebouwd die de wijk in tweeën verdeelde. Buiten de muren van de wijk ontstond een begraafplaats. Dit was lang de grootste begraafplaats in heel Athene. Rond 86 voor Christus vonden er veel plunderingen plaats bij de begraafplaats. De begraafplaats werd daarna niet meer gebruikt en is langzaam bedolven onder het slib van de beek.

Sinds 1870 zijn er opgravingen begonnen in dit gebied. Je kunt het opgravingsgebied en de oude begraafplaats ook bezoeken. Hier zie je onder andere verschillende grafmonumenten. De opgravingen die uit dit gebied komen worden tentoongesteld in het kleine Kerameikos museum. Hier kun je onder andere beeldjes, vazen en reliëfs bekijken die opgegraven zijn.

Tip: Gaat u meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, Kerameikos of de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

Archeologische plaatsen AtheneHet archeologische gebied van Kerameikos
KerameikosKerameikos, de oude begraafplaats

6. Lyceum van Aristoteles (Lykeion)

Het Lyceum van Aristoteles of Lykeion was een gymnasium dat buiten de muren van het oude Athene ligt. Het is een van de drie bekende gymnasia, naast Akademeia en Cynosarges. In het Lykeion waren veel ruimtes te vinden die verschillende functies hadden. Zo waren er sportscholen, renbanen, wandelgangen en zuilengangen. Het gymnasium werd gebruikt als een plaats om te sporten. Er werden ook oefeningen en trainingen voor soldaten gehouden.

Iets later kwamen er ook veel filosofen om te discussiëren en les te geven. Het was bijvoorbeeld een plek waar Socrates vaak kwam. De filosoof Aristoteles richtte hier de Peripatetische school op. Hier gaf hij lessen over zijn filosofie. Resten van het Lykeion werden pas in de jaren 90 gevonden tijdens archeologische opgravingen. Zo werden er resten van verschillende gebouwen en zuilengalerijen gevonden. Er zijn geen plannen om deze te restaureren. Ze worden geconserveerd en het opgravingsgebied wordt een archeologisch park. Van alle beschreven archeologische gebieden in dit artikel is dit het minst interessante gebied om te bezoeken.

Lyceum van Aristoteles AtheneHet Lyceum van Aristoteles uit de lucht
Lyceum van AristotelesOpgravingen van het Lyceum van Aristoteles

Waar liggen de archeologische opgravingen?

Ticket archeologische gebieden Athene
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."