Athene / Bezienswaardigheden & Highlights

Athene bezienswaardigheden

Top 20 Activiteiten, highlights & bezienswaardigheden Athene Griekenland

Athene bezienswaardigheden

Wat te doen in Athene? Bezienswaardigheden Athene Top 20, een overzicht van toeristische attracties, excursies, highlights en activiteiten in deze Griekse hoofdstad. Wat zijn de bezienswaardigheden in Athene?

Athene bezienswaardigheden - 20x Wat te doen in Athene

Athene is een ontzettend grote stad met een rijke historie. Er zijn dan ook ontzettend veel hoogtepunten te zien en bezoeken. Je bent misschien al bekend met de bekendste bezienswaardigheden zoals de Akropolis of het Nationaal Archeologisch Museum, maar er is nog veel meer te beleven in Athene. In deze lijst vind je daarom de top 20 Athene bezienswaardigheden. Dit zijn zowel de bekende toeristische hoogtepunten die je écht gezien moet hebben als de verbogen pareltjes, waar je misschien niet zo snel aan had gedacht. De lijst staat vol met leuke dagtochten, wijken, bezienswaardigheden, highlights en activiteiten. Wat te doen in Athene?

Akropolis Athene

1. Akropolis

De Akropolis is de meest bezochte bezienswaardigheid van Athene die je zeker niet kunt missen. Deze berg van 156 meter hoogte ligt midden in de stad en is vanuit de meeste wijken goed te zien. Bovenop de top heb je een prachtig uitzicht. Je vindt hier ook het bekende Parthenon. Deze tempel is opgedragen aan de godin Athene. Op de Akropolis vind je ook de tempel van Erechtheion en de Niké tempel. Op en rond de Akropolis valt dus genoeg te bekijken! Waarschuwing: Koop in het hoogseizoen altijd uw Akropolis tickets online om enorme wachtrijen te voorkomen! Meer info 'Akropolis bezoeken'.

📌 Tip: Gaat u meerdere archeologische hoogtepunten bezoeken zoals de Akropolis en de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

Bezienswaardigheden Athene

2. Akropolismuseum

Wanneer je de Akropolis bezoekt, kun je direct ook het Akropolismuseum bezoeken aan de voet van de berg. In dit museum kun je veel vondsten bekijken die opgegraven zijn bij de Akropolis, evenals archeologische resten van de gebouwen en tempels op de Akropolis. Zo vind je hier een deel van de sculpturen van het Parthenon. In dit museum kun je veel informatie vinden over de geschiedenis van de Akropolis om zo een beter beeld te krijgen van dit gebied. Meer info 'Akropolismuseum'.

wat te doen in athene

3. Oude Agora

In de buurt van de Akropolis vind je de Oude Agora. Dit gebied diende vroeger als het centrum van de stad. Hier lagen dus belangrijke gebouw, winkels en markten. Het was een verzamelplaats voor de bevolking en het bestuur. Op de oude Agora ligt ook de Tempel van Hephaistos. Dit gebouw is in tegenstelling tot veel andere gebouwen nog redelijk intact gebleven. Deze tempel is een tijd gebruikt als kerk en is versierd met afbeeldingen en inscripties. In de Stoa van Attalus bevindt zich tegenwoordig het museum van de Oude Agora. Meer info 'Oude Agora'.

archeologische hoogtepunten athene

4. Route langs 5 archeologische locaties

Naast de Akropolis en Oude Agora zijn er nog 5 archeologische highlights die de moeite waard zijn om te bezoeken. Je hebt hierbij de Romeinse Agora waar je de Toren van de Winden kunt bezoeken. Daarna volgt de route naar de Bibliotheek van Hadrianus, die vroeger niet alleen gebruikt werd als bibliotheek, maar ook als samenkomstplek. De volgende locatie is Olympieion. Dit is de grootste tempel van Athene, opgedragen aan Zeus. Verder is Kerameikos een oud stadje met een bekende begraafplaats waar veel archeologische vondsten vandaag komen. Als laatste kun je het Lyceum van Aristoteles bezoeken. In dit artikel leest u meer over de route langs deze 5 archeologische locaties.

📌 Tip: Gaat u meerdere archeologische hoogtepunten bezoeken zoals de Akropolis en de Oude Agora? Zorg dan dat u vooraf het voordelige combiticket voor 7 archeologische gebieden of de populaire Athens Pass heeft aangeschaft. Hiermee bespaart u aanzienlijk op uw entreetickets.

wat doen in athene

5. Pláka

Als je in Athene bent, moet je zeker de wijk Pláka bezoeken. Pláka is een van de gezelligste wijken in Athene met leuke terrasjes en souvenirwinkeltjes. Ondanks dat deze wijk erg toeristisch is, heeft het wel een authentieke sfeer en kleurrijk uiterlijk. In deze wijk zijn verschillende monumenten om te bezoeken, maar je kunt natuurlijk ook door de kleine straatjes lopen en de sfeer in je opnemen. Het is hier altijd druk en er valt altijd iets te beleven. Lees meer over 'Wat te doen in Pláka?'.

Anafiótika Athene

6. Anafiótika

Wil je even wat rust opzoeken in de drukke stad? Dan kun je het beste de wijk Anafiótika bezoeken, vlakbij Pláka. Deze wijk staat vol met witte huisjes en het lijkt net alsof je op een van de Griekse eilanden bent. Je zult hier dan ook niet zo veel toeristen tegenkomen als in Pláka. De wijk is ook beduidend rustiger en er wonen veel locals. In deze wijk kun je ook een uitzichtpunt bezoeken waar je mooie foto’s kunt maken. Meer info 'Anafiótika'.

Athene wat doen

7. Panatheens Stadion

Het Panatheens Stadion is een stadion waar ooit de Panatheense spelen gehouden werden en is één van de opmerkelijke Athene highlights. In 1896 is het stadion herbouwd en werden hier de eerste moderne Olympische spelen gehouden. In het stadion is wel plaats voor 80.000 mensen. Dit stadion is door de jaren heen nog gebruikt voor verschillende sportceremonies, maar is nu alleen nog maar een bezienswaardigheid waar je meer over de Olympische spelen te weten kunt komen.

Athene highlights

8. Monastiráki plein en omgeving

Het Monastirákiplein is een van de meest centrale plekken in Athene. Dit plein ligt in het midden van de drukke wijk Monastiráki en is ontzettend populair. Vlakbij dit plein liggen verschillende kerken en musea. Je kunt hier ook goed shoppen in de grote winkelstraat Ermou. Op het plein zelf hangt er een gezellige sfeer en kun je lekker een hapje en een drankje doen. Iedere zondag is er ook een vlooienmarkt. Meer info 'Monastiráki'.

wat te doen in Athene

9. Wat te doen: Ontdek Athene per fiets

Aanrader: Tijdens je reis naar Athene wil je natuurlijk zoveel mogelijk hoogtepunten van de stad zien. De perfecte manier om dit te doen is per fiets. Je kunt tijdens de hitte van de stad dan op een ontspannen manier veel van de stad zien. Je kunt zelf een fietsroute uitstippelen of nog beter, meegaan met deze leuke fietstour met een Nederlandstalige gids die je mooie verhalen over de stad kan vertellen. Binnen één dag zie je dan alle belangrijke Athene bezienswaardigheden en highlights (meer info en reserveren fietstours). Wil je juist ontsnappen aan de drukte van de stad? Boek dan deze fietstour langs de kust en ontdek een heel andere kant van Athene.

Museum Athene

10. Nationaal Archeologisch Museum

Athene barst van de musea, maar het Nationaal Archeologisch Museum heeft één van de grootste en meest uitgebreide collecties van heel Griekenland. Wil je één archeologisch museum bezoeken, dan kun je het beste voor deze kiezen. Je vindt hier een collectie aan Griekse kunst en er staan een paar bekende en zeldzame objecten. Je vindt hier bijvoorbeeld het mechanisme van Antikythera en het masker van Agamemnon.

Top 10 Athene Griekenland

11. Leuke activiteit: Uitzicht vanaf Lykavíttós

Voor het mooiste uitzicht over de hele stad Athene moet je op de heuvel Lykavíttós zijn. Met 277 meter is deze heuvel het hoogtepunt van heel Athene. Vanaf de top heb je een prachtig zicht over de hele stad. Je kunt de heuvel zelf beklimmen of met een kabeltreintje omhoog gaan. Op Lykavíttós vind je een kapel, een openluchttheater en een luxe restaurant. Vooral tijdens zonsondergang is deze locatie fenomenaal. Meer info 'Lykavíttós'.

Syntagmaplein Athene

12. Syntagmaplein

In het moderne deel van Athene vind je het Syntagmaplein. Dit plein staat bekend als een drukke verkeersader. Je vindt hier ook het parlementsgebouw. Veel toeristen komen hier om het Graf van de Onbekende Soldaat te bezichtigen. Deze wordt bewaakt door soldaten en ieder uur is er een wisseling van de wacht. Iedere zondag is er een uitgebreide wisseling van de wacht met een hele ceremonie. Als je op dit Syntagmaplein bent, kun je ook het metrostation bekijken. Het is de mooiste van heel Athene waar je ook verschillende archeologische vondsten kunt bekijken.

Activiteiten Athene

13. Centrale markt

Vlakbij Monastiráki vind je de Varvakeios markthallen. Op deze grote markt kun je alles kopen wat je maar kunt bedenken het staat vooral bekend om de groente, vlees, vis, fruit en wijn. Je kunt hier authentieke Griekse delicatessen proeven en kopen. Het is een drukke markt met een levendige sfeer. Je kunt ook eten en andere spullen van veel verschillende culturen kopen. Ook als je niks wilt kopen, kun je bij deze markt je ogen uitkijken. Wanneer je hier in de buurt bent, is het zeker de moeite waard.

📌 Tip: Een erg leuke activiteit is deze originele Griekse foodtour, waarbij je vier uur lang typisch Griekse producten gaat proeven zoals koulóuria en loukoumades. Tijdens de tour zul je ook de centrale markt gaat bezoeken (meer info en reserveren).

Nationale tuin van Athene

14. Nationale tuin van Athene

Wat te doen in Athene? De nationale tuin van Athene (Zappeion Park) is een grote tuin midden in het centrum. Deze tuin ligt vlakbij het parlementsgebouw en enkele musea. In deze tuin kun je verschillende objecten en ruïnes bekijken. Het is ook een perfecte plaats om rond te wandelen en te genieten van de natuur. Het is een hele groene en bosrijke omgeving om even tot rust te komen in de drukke stad. Aan de andere kant van het park kom je uit bij het oude Panatheense stadion.

📌 Tip: Wanneer u deelneemt aan deze leuke fietstour met Nederlandse gids zult u het grote park ook bezoeken.

What to see in Athens Greece

15. Eat with locals

Een van de leukste activiteiten die je kunt doen in Athene is 'Eat with locals'. Via de website van Eat With kun je verschillende culinaire activiteiten boeken georganiseerd door een lokale food lover. Zoals bijvoorbeeld een Grieks diner bij iemand op zijn eigen dakterras waarbij je uitkijkt op de Akropolis, een 10-gangen diner met Griekse gerechten en wijnen, kooklessen of hidden gems ontdekken op een Griekse street food tour. De beste manier om de stad te leren kennen is met een local. Bekijk de mogelijkheden op 'Eat with locals' (boek op tijd want helaas zijn er maar beperkte plaatsen beschikbaar!)

Athene bezoeken

16. Nachtleven in de wijken Gázi of Psyri

Voor een gezellige avond moet je zijn in de wijk Gázi. Deze wijk Gázi staat bekend om het drukke uitgaansleven. Overdag is er in deze wijk niet zo veel te beleven, maar ’s avonds wordt de wijk omgetoverd tot een van de gezelligste wijken van de stad. Een andere leuke wijk is Psirri (Psyri). Deze alternatieve wijk is populair onder jongeren en hipsters. Je vindt hier dan ook alternatieve winkels en vooral een hele gezellige sfeer. Je kunt hier overdag eindeloos rondlopen en genieten van de vele street art werken tijdens deze Urban Street-Art Tour.

Bezienswaardigheden in Athene

17. Doen: Philopappos heuvel beklimmen

Met 147 meter is de Philopappos heuvel zeker niet de hoogste heuvel in Athene. Je hebt er echter wel een prachtig uitzicht op de Akropolis en het is er vaak minder druk dan op andere bekende heuvels. Doordat deze heuvel wat lager is, kun je ook makkelijker naar boven lopen. Naast het prachtige uitzicht vanaf Philopappos vind je hier ook het Philopappos monument en de gevangenis van Socrates. Socrates zou hier opgesloten gezeten hebben voordat hij veroordeeld werd.

excursies Athene

18. Doen: Dagtochten in de omgeving

Wil je meer highlights van Griekenland zien tijdens je trip naar Athene? Dan kun je het beste een dagtocht boeken naar een locatie in de omgeving. Je zult dan met een groep onder begeleiding van een gids verschillende bezienswaardigheden bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld de indrukwekkende Meteorakloosters bezoeken, de opgravingen van Delphi, de Tempel van Poseidon of met deze boottocht naar de Saronische eilanden varen. Met een excursie haal je nog meer uit je vakantie, zeker wanneer u langer dan twee dagen in Athene stad gaat verblijven. In dit artikel een overzicht van de '5 Beste excursies vanaf Athene'

Athene bezoeken

19. Bekijk een Grieks-Orthodoxe kerk

De Metropolis kathedraal (Grote Metropool) is de grootste en bekendste Grieks-Orthodoxe kerk van Athene. Deze kerk is gebouwd in de 19e eeuw door drie verschillende architecten. De kerk heeft daarom een apart uiterlijk waar verschillende stijlen bij elkaar samenkomen. Deze kerk wordt nog steeds gebruikt als samenkomstplek voor veel Grieks-Orthodoxe mensen uit de omgeving. Een andere bekende Grieks-Orthodoxe kerk is Kapnikaréa (foto). Dit is één van de oudste kerken in Athene en gevestigd midden in de drukke Ermou winkelstraat.

Piraeus bezienswaardigheden

20. Piraeus bezoeken

Piraeus is een havenstad die bij Athene hoort. Hier vind je een van de belangrijkste passagiershavens van heel Europa. In deze haven zie je namelijk veel veerboten die passagiers rondbrengen naar de verschillende eilanden in de buurt. Piraeus is voor de botenliefhebbers zeker een aanrader. Je kunt namelijk een exclusieve jachthaven bezoeken om de jachten te bewonderen. In dit stadje vind je ook twee musea die ingericht zijn op de geschiedenis van de haven. Deze stad is verder ook erg gezellig om doorheen te wandelen of een terrasje te pakken. Meer info 'Piraeus'.

Musea Athene bezoeken

21. Nog meer musea in Athene bezoeken

Athene heeft veel verschillende musea die je kunt bezoeken. Veel musea in Athene hebben een focus op één gedeelte van de Griekse kunst of geschiedenis. Zo heeft het Byzantijns museum een grote collectie aan Byzantijnse kunst en vind je in het Cycladische museum kunt uit de omgeving van de Cycladen. Wil je een algemenere indruk van de Griekse kunst? Dan kun je het beste het Nationaal Archeologisch museum of het Benaki museum bezoeken. Daarnaast is er het Numismatisch museum met een grote muntencollectie of het Hellenic Motor museum die auto’s tentoonstelt. In dit artikel een overzicht van '12x Musea in Athene'.

Leuke activiteiten in Athene Griekenland

Meer inspiratie nodig om dingen te doen in de hoofdstad van Griekenland? Wat te doen in Athene? Naast bovenstaande hoogtepunten en bezienswaardigheden in Athene zijn dit een aantal populaire tours en activiteiten in Athene:

Waar liggen de highlights in Athene?

FAQ Bezienswaardigheden Athene - Toerisme Griekenland

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Athene?

De belangrijke attractie van Athene is de Akropolis, de centrale heuvel met o.a. de Parthenon tempel. Verder liggen in de stad verschillende archeologische highlights zoals de Tempel van de Olympische Zeus, de Oude Agora, de Romeinse Agora. De wijken Pláka, Anafiótika en Monastiráki zijn geliefde (toeristische) wijken in het centrum en museumliefhebbers komen aan hun trekken in het Akropolismuseum en het Nationaal Archeologisch Museum. In dit artikel leest u alles over de Top 10 Athene bezienswaardigheden.

Kan ik de Akropolis gratis bezoeken?

Nee, zonder tickets kunt u alleen de Akropolis-heuvel van een afstand aanschouwen. Om het archeologische gebied bovenop de Akropolis te bezoeken dient u een ticket aan te schaffen waarmee u o.a. het Parthenon en het Erechtheion kunt bezoeken. Meer info over Akropolis tickets.

Welke musea heeft de hoofdstad?

Het bekendste museum is het Akropolismuseum aan de voet van de gelijknamige heuvel. Andere populaire musea zijn het Nationaal Archeologisch Museum van Athene, het Benaki museum en het Byzantijns-Christelijk Museum. In dit artikel leest u alles over de Musea in Athene.

athene bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Griekenland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Athene."